Вступ до магістратури – НЕскладний вибір

Вступ до магістратури – НЕскладний вибір

Обміркувати своє майбутнє та прийняти правильне рішення є важливим кроком для кожного.

Для тих, у кого є сумніви, спробуємо розібратися разом: «потрібен» чи «ні» диплом магістра сьогодні.

У зв’язку з впровадженням Болонського процесу в Україні відбувся перехід на дворівневу систему вищої освіти: бакалаврат та магістратура. І виникає логічне питання: якщо, в принципі, диплом бакалавра вважається закінченою «вишкою», навіщо тоді навчатись ще 1,5 або 2 роки в магістратурі?

Ми, в Сумському державному університеті впевнені, що магістратура – це важливий та корисний етап. В СумДУ навчалися тисячі студентів, які мали різні причини продовжувати навчання, ми розпитали їх про основні причини такого вибору та готові презентувати їх сьогодні.

Спробуємо разом визначити переваги на користь навчання у магістратурі разом.

ТОП-5 «за» користь навчання у магістратурі:

  • Є сфери діяльності, як, наприклад, органи державної служби, наукові установи, педагогічні, медичні, інженерні тощо, які передбачають при працевлаштуванні обов’язковий диплом магістра. І навіть якщо ти гарна, комунікабельна людина, маєш знання та диплом бакалавра – це не допоможе. Бажану посаду ти не отримаєш.

Наприклад, серед випускників СумДУ є Марина Попатенко − заступниця міністра молоді та спорту України, яка в 2006 році закінчила університет за спеціальністю «Менеджмент організацій»; Ірина Кашпур – в.о. директора департаменту захисту довкілля СОДА. Для того, щоб досягти таких кар’єрних вершин, диплом магістра став їм у нагоді.

  • Якщо ти прагнеш побудувати успішну кар’єру, реалізувати професійні амбіції, то магістратура для тебе – необхідний шлях. Особливо, якщо є амбіції отримати керівну посаду. Також саме в магістратурі є можливість отримати практичний досвід, який стане кар’єрним стартом.

Із СумДУ співпрацює близько з 800 організаціями, серед яких регіональні, національні та міжнародні компанії, у тому числі ті, що входять до міжнародних та національних рейтингів Forbes, Fortune, рейтингу журналу «Гроші», асоціації ІТ-фахівців DOU тощо. На базі СумДУ функціонують навчальні центри ІT-компаній NetCracker, PortaOne, MindK, АМС Bridge, Apptimized, Brocoders, у яких на теперішній час працює понад 700 ІТ-фахівців, які є випускниками університету. Також 26 навчальних та наукових центрів здійснюють свою діяльність за участю іноземних партнерів. Це чудова база, що допоможе знайти перше робоче місце та корисні ділові контакти.

  • Переваги при розгляді резюме при працевлаштуванні. Пріоритетність розгляду надісланих резюме розпочинається саме з ознайомлення з документами про вищу освіту. І, в першу чергу, розглядаються кандидати, які мають диплом магістра. Чому? Статистика свідчить, що найкращі та найуспішніші кандидати, а пізніше співробітники провідних компаній, це саме випускники університетів, які отримали ступінь магістра. А із статистикою не посперечаєшся.
  • Топові університети намагаються максимально відповідати вимогам роботодавців, тому магістерські програми більше орієнтовані на потреби сучасного ринку праці та практичну складову. Це сприяє поглибленню знань та набуття практичного досвіду, що надає випускнику магістратури суттєві переваги на ринку праці.

Так, наприклад, у СумДУ діє стратегічний план розвитку університету на 2020-2026 роки в частині активізації залучення роботодавців та інших представників бізнесу, менеджменту різного рівня тощо до солідарної практично-орієнтованої підготовки фахівців.

В СумДУ реалізовано такі форми співпраці з роботодавцями у сфері забезпечення якості освітніх програм, що підвищують їх адаптованість до сучасних вимог ринку праці: обов’язкова експертиза освітніх програм професіоналами-практиками, експертами галузі, представниками роботодавців.

  • Шанс отримати омріяну спеціальність. Якщо під час навчання на бакалавраті стало зрозуміло, що ти отримуєш не зовсім бажану професію, то з’являється шанс все виправити. Вступивши до магістратури на іншу спеціальність ти опануєш ще одну професію, яка в майбутньому посприяє реалізації амбітних планів.

Можна по-різному сприймати необхідність отримання диплома магістра, сперечатись, «потрібен» він чи «ні» сьогодні, але варто пам’ятати про головне: «Знання − це інвестиції в майбутнє». І тільки твоє бажання може зробити це майбутнє забезпеченим, стабільним та омріяним.

Вибір лише за тобою!!!