МЄД АБО ПЄД: ЯК ОБРАТИ СПЕЦІАЛЬНІСТЬ?

МЄД АБО ПЄД: ЯК ОБРАТИ СПЕЦІАЛЬНІСТЬ?

Здавалося, що навчання у школі та складання ЗНО – це єдині проблеми, подолавши які, настане спокійне та розмірене життя. Але зрозуміло, виникає питання: що ж робити далі? Добре, якщо спеціальність та університет обрано. Та що робити, якщо не знаєш, якій професії віддати перевагу?

Припустимо, є бажання вступити до університету та стати студентом, але якої спеціальності не зрозуміло. Не хвилюйся! Це цілком нормально, що виникають сумніви та питання. Дуже складно одразу після школи мати чітке уявлення про те, що буде цікавим для тебе у майбутньому, яка саме професія зможе підкреслити твої здібності та розкрити на повну твої таланти. Це важливо для того, щоб у майбутньому обрана професія приносила не тільки гарні статки, а й задоволення.

Спробуємо розібратися, які є варіанти для тих, хто ще не визначився, на яку спеціальність вступати, та не розуміє, з чого розпочати.

Пропонуємо умовний покроковий план:

  1. Спочатку можна знайти в Інтернеті психологічні тести «Яка професія тобі підходить?» або «Яка моя ідеальна робота?» та спробувати його пройти. Отримана відповідь, можливо, допоможе визначитись та стати першою сходинкою у вирішенні цього питання. Але попри отриманий результат, необхідно прислухатись до себе. Спитаєш, як саме?
  2. Можна згадати, які предмети або події в школі тобі подобались найбільше. Можливо, ти любив експерименти на уроках фізики та хімії чи захоплювався розв’язанням задач з математики, цікавився вивченням мов або літератури, проявляв лідерські якості або допомагав однокласникам вирішувати конфлікти. Поміркуй, що є ближчим та цікавішим саме тобі.
  3. Дізнайся більше інформації про професії, які співпадають з твоїми інтересами та здібностями. Але необхідно бути готовим до різноманіття спеціальностей. Як не розгубитись на цьому етапі? Переходимо на інший рівень!
  4. Уяви своє майбутнє місце роботи, не важливо якої саме. Головне, щоб вона влаштовувала тебе, а її умови були комфортними. Напиши список своїх побажань щодо майбутньої роботи. Наприклад, я хочу:
  • працювати в офісі, мені подобається робота в колективі;
  • роботу пов’язану зі спілкуванням з людьми;
  • працювати там, де спілкування зводиться до мінімуму;
  • проводити дослідження, експериментувати та щодня дізнаватись щось нове;
  • розробляти технічні новинки;
  • бути лідером в колективі та приймати рішення тощо.

Ознайомившись та проаналізувавши інформацію про спеціальності, цей список допоможе викреслити зайві.

  1. Тепер перелік спеціальностей зменшено до мінімуму та визначено той максимум, який тобі потрібен. Тож необхідно оцінити реальні свої шанси на вступ та прийняти рішення!

 Правильного вибору та натхнення від спеціальності, яку обрали!